Kysymyksiä ja vastauksia

IPOST

KAIKKI MITÄ OLET AINA HALUNNUT TIETÄÄ IPOSTISTA

1. Yleistä

Mikä on iPost?

iPost on palvelu, jossa lähettäjä toimittaa kirjeensä sähköisesti Postiin. Huolehdimme kirjeiden tulostamisesta, kuorittamisesta ja jakelusta vastaanottajille. Kirjeet voidaan toimittaa sekä kuluttajille että yrityksille myös sähköisesti.

Miksi ottaisin käyttöön iPostin?

iPost säästää resursseja, aikaa, vaivaa ja rahaa. Nopeimmillaan iPostin kautta lähetetyt kirjeet ovat perillä seuraavana päivänä. iPost-palvelun käyttö on sitä edullisempaa, mitä enemmän lähetät kirjeitä.

iPost vapauttaa yrityksen resursseja tuottavaan työhön, kun esimerkiksi laskujen postitusta ei tarvitse hoitaa käsin. Monessa talous- ja henkilöstöhallinnon sovelluksessa on jo ohjelmistotalon valmiiksi tarjoama iPost-liittymä, joten palvelun käyttöönotto on helppoa.

Millaiseen käyttöön iPost soveltuu?

Tyypillisimmillään iPost-palvelun kautta lähetetään laskuja, palkkalaskelmia ja muita vastaavia yrityksen tai yhteisön operatiivisesta järjestelmästä lähteviä kirjeitä. iPostia voi toki käyttää mihin tahansa asiakasviestintään.

Ketkä käyttävät iPostia?

iPost-palvelua käyttävät niin isot kuin pienet yritykset ja yhteisöt. Tyypillisimpiä käyttökohteita ovat laskutus, palkanlaskenta ja tiedottaminen. Keskimäärin asiakkaamme lähettävät iPost-palvelun kautta noin 2 500-3000 kirjettä kuukausittain.

 

2. Ulkoasu ja materiaalit

Millaisia materiaaleja iPost-kirjeissä käytetään?

iPost-kirjeet tulostetaan blancolle A4-paperille ja kirjekuorina käytetään suuri-ikkunaista C5- tai C4-kirjekuorta. C5-kirjekuoreen kuoritetaan koneellisesti enintään 9 arkkia ja C4-kirjekuoreen alle 40 arkkia. Yli 40-arkkiset kuoritetaan käsin pussikuoriin tai pakataan laatikkoon.

Miten suunnittelen kirjeen ulkoasun?

iPost-palvelussa on tarjolla yrityksenne käyttöön maksuttomia palvelun tarjoamia lomakkeita. Nämä valmiit lomakkeet löytyvät iPostin suunnitteluohjeen liitteistä.

Myös ohjelmistotalonne saattaa tarjota käyttöönne vastaavia kyseiseen ohjelmaan liittyviä valmiita lomakepohjia. Muussa tapauksessa iPost-kirjeen ulkoasu on vapaasti suunniteltavissa. iPost-suunnittelumme tekee ohjeittenne perusteella haluamanne lomakepohjan.

iPost-suunnittelussa tallennetaan lomakepohjiin liittyvät logot, kuvat ja allekirjoitukset. Finvoice-aineistosta muodostetussa iPost-kirjeessä valittavananne on tilisiirroton tai tilisiirrollinen lomakepohja suppeana tai laajana. Myös näihin lomakepohjiin on saatavissa oman yrityksenne logo - joko mustavalkoisena tai värillisenä. Mikäli haluatte itse ylläpitää lomakkeiden ulkoasuja, voitte valita PDF-muotoisen iPost-palvelun.

Haluan käyttää iPostin kautta lähetetyissä kirjeissä värejä, miten toimin?

Tulostamme iPost-palvelussa kirjeitä myös neliväritekniikalla, joten kaikki värisävyt ovat mahdollisia. Värilliset elementit tallennetaan etukäteen asiakkaan omiin iPostissa käytettyihin lomakepohjiin.

Yritys toimittaa haluamansa värillisen kuvan tai lomakepohjan iPost-suunnitteluun tallennettavaksi. Yleisimmin värielementtiä käytetään lähettäjän yrityslogossa lähettäjäosoitekentässä.

Myös PDF-muotoiset aineistot voivat olla värillisiä.

Voinko käyttää kirjeessä mitä tahansa fontistoa?

iPost EPL-kirjeiden lomakepohjissa käytämme tiettyjä tasavälisiä fontistoja, kuten Courier ja Gothic. Mikäli on tarve käyttää muunlaista fontistoa, suosittelemme PDF-aineistomuotoa.

 

 3. Tiedostoformaatit

Mitä tarkoittaa iPostin EPL-formaatti?

EPL-formaatti on yleisimmin käytetty iPostin datamuoto. EPL tulee sanoista "Elektroninen PostiLiikenne". EPL-tiedosto on rivimuotoista dataa, joka sisältää erä- ja kirjekohtaisia ohjausrivejä sekä kirjeeseen tulostettavia rivejä.

Tiedostossa voi olla myös lomake- ja kuvakutsuja.  iPostissa käytettävät lomakepohjat ovat lähettäjien vapaasti suunniteltavissa. Käytämme pääsääntöisesti tasavälisiä fontistoja kuten Courier ja Gothic.

Lisätietoja iPostin EPL-muotoisen tiedoston luomisesta suunnitteluohjeessa.

Missä muissa formaateissa voin lähettää kirjeitä iPostissa?

Vastaanotamme aineistoa iPostiin myös PDF- ja Finvoice-muodoissa sekä ohjelmistonne tuottamaa "in-house"-muotoista dataa. Tällöin teemme dataan tarvittavan muunnoksen Postissa.

Miten Finvoicea voidaan hyödyntää iPostissa?

Finvoice on yrityksiä varten kehitetty verkkolaskun esitystapa, joka mahdollistaa Finvoice-verkkolaskujen välityksen laskuttajalta maksajalle. Formaattia ylläpitää Finanssialan keskusliitto.

iPost-palvelussa vastaanotamme laskuaineistonne Finvoice-muodossa ja teemme siitä yrityksille verkkolaskuja kaikkiin tarvittaviin verkkolaskukanaviin. Kuluttajien laskut välitetään sähköisesti OmaPostiin. Loput tulostamme ja kuoritamme jaettavaksi vastaanottajille paperikirjeinä.

Katso suunnitteluohje >>

Finvoice-aineistosta tuotettu iPost-kirje soveltuu parhaiten pk-yrityksille. Käyttöönotto on helppoa ja nopeaa. Palvelu sisältää myös lähettäjän laskuvarastopalvelun.

Miten PDF-tiedostoja voidaan hyödyntää iPostissa?

iPost-palvelussa vastaanotamme kirjeaineistonne PDF-muodossa ja tulostamme ne. PDF-tiedoston lisäksi tarvitsemme kyseistä tiedostoa tukevan XML-tiedoston, jossa kerrotaan esimerkiksi kirjeiden osoitetiedot ja valittu kulkunopeusluokka.

PDF-aineiston hyödyntäminen soveltuu yrityksille, jotka haluavat ylläpitää itse kirjeiden ulkoasua ja valita haluamansa fontiston.

 

4. Kirjeiden lähetys

Miten lähetän iPost-kirjeet Postiin?

iPost-kirjeet voi lähettää Postin palvelimelle FTP-, SFTP- ja VPN-tiedonsiirtotavoilla. 

Miten voin olla varma, että iPost-kirjeet ovat tulleet perille Postiin?

FTP- ja SFTP-tiedonsiirtotapoihin on mahdollista kytkeä automaattinen sähköpostikuittaus maksimissaan kolmeen sähköpostiosoitteeseen. Palvelu tilataan iPost-suunnittelusta.

Toinen tapa on käyttää EPLZ-tietuetta. EPLZ-tietueen käytöstä on kerrottu enemmän iPostin suunnitteluohjeessa.

Voiko iPostin kirje-erän peruuttaa?

iPostin kirje-erää ei voi peruuttaa enää sen jälkeen, kun se on tuotannossamme vastaanotettu. Tähän on syynä se, että saapuneet iPost-tiedostot alkavat jakautua tulostustiedostoiksi eri tulostuspisteisiimme heti saapumisensa jälkeen.

Yleisin syy kirjeiden peruuttamistarpeeseen on se, että lähettäjä on lähettänyt sen meille kahdesti. Tähän on kuitenkin olemassa oma estopalvelunsa: "tuplatiedostojen tarkistus". Palvelu varoittaa iPost-tiedoston uudelleenlähettämisestä. Palvelu tilataan iPost-suunnittelusta.

Mikä on Postin tietoturvapolitiikka?

Käsittelemme vastaanottamamme materiaalin vakuutus-, televiestintä-, posti-, kirje- ja pankkisalaisuusmääräysten sekä tietosuojavaltuutetun tulkintojen ja Posti-konsernin tietoturvallisuuspolitiikan mukaisesti.

 

5. Jakelu ja sähköiset kanavat

Kuinka pitkä on iPost-palvelun toimitusaika?

iPost-palvelun EPL-muotoiset tiedostot, joille lähettäjä on valinnut toimitustavaksi Priority-luokan, ja jotka olemme vastaanottaneet arkisin klo 12 mennessä, tulostetaan, kuoritetaan ja annetaan Postin jaettaviksi samana päivänä.

Miten OmaPosti liittyy iPostiin?

Netposti liitettiin osaksi Postin uutta OmaPosti-palvelua kesällä 2019. iPost-palvelun kautta lähetetyt kirjeet on mahdollista toimittaa sähköisesti vastaanottajalle OmaPosti-palveluun, mikäli kuluttaja on rekisteröitynyt OmaPostin käyttäjäksi internetissä tai mobiilisovelluksella.

Miten Suomi.fi-viestit liittyy iPostiin?

iPost-palvelun kautta lähetetyt kirjeet on mahdollista toimittaa sähköisesti Suomi.fi-viestit -palveluun mikäli vastaanottaja on rekisteröitynyt Suomi.fi-viestien käyttäjäksi. Suomi.fi-viesteihin voidaan välittää sähköisiä kirjeitä sekä kuluttajille että yrityksille.

Voinko lähettää verkkolaskuja iPostin avulla?

Jos yritysasiakkaanne haluaa vastaanottaa laskunsa sähköisesti, se on mahdollista iPost Invoice-palvelun avulla. Vastaanotamme laskutusaineistonne Finvoice-muodossa, muunnamme aineiston verkkolaskuiksi ja välitämme ne kaikkiin tarvittaviin verkkolaskukanaviin. Kuluttajien laskut välitetään sähköisesti OmaPostiin. Loput laskut tulostamme ja kuoritamme jaettavaksi vastaanottajille paperikirjeinä.

 

6. Sähköinen arkistointi

Miten arkistoin iPost-kirjeen kirjanpitoa varten?

Lähettäjän kopiokappaleiden muodostamiseksi on suositeltavaa ottaa käyttöön sähköinen arkistointi. Palvelu on käytössä EPL-muotoisissa iPost-lähetyksissä. iPost Invoicea käytettäessä on automaattisesti mukana tietovarastopalvelu, joka sopii sekä päivittäiseen käyttöön että kirjanpidon vaatimaan arkistointiin.

 

7. Hinnat

Mitä iPostin käyttöönotto maksaa?

Käyttöönotosta peritään hinnaston mukainen maksu.

Omien lomakepohjien tallennuksesta ja datamallin luomisesta veloitamme kulloinkin voimassa olevan tuntihinnaston mukaan.

Mitä iPostin käyttö maksaa?

iPost-palvelunavulla lähetetyt kirjeet laskutetaan käytön mukaan. Mitä enemmän lähetät kirjeitä palvelun kautta, sitä halvempi on kirjeen yksikköhinta.

iPostin ainoa ylläpitomaksu koostuu omien lomakepohjien säilytyksestä.

Katso hinnasto >>

 

8. Tiedonsiirto

Tiedostojen lähettäminen iPostiin

Kirjetiedostot lähetetään iPost-palveluun suoraan ohjelmistosta. Erilaisia tiedonsiirtotapoja on useita, joista suositellaan käytettäväksi SFTP-tiedonsiirtoyhteyttä. Tarvittaessa myös FTP-tiedonsiirtoyhteyttä on mahdollista käyttää.

Kysy eri tiedonsiirtomahdollisuuksista ohjelmistotoimittajaltasi tai Postin asiakaspalvelusta.

iPost tukee useita dataformaatteja. Yleisimpiä dataformaatteja ovat peruspalvelun PDF+XML, EPL+XML ja Finvoice.

 

9. Yhteystiedot

Mihin voin otan yhteyttä iPostin käyttöön liittyvissä kysymyksissä?

iPost-suunnittelu auttaa palvelun käyttöönottoon, lomakesuunnitteluun, muutoksiin ja testauksiin liittyen niin asiakkaita kuin yhteistyökumppaneita.

Posti Messaging asiakaspalvelu palvelee yhden palvelunumeron ja yhden sähköpostiosoitteen kautta sekä teknisissä asioissa että yleisissä asiakaspalveluasioissa.

Asiakaspalvelun yhteystiedot >>